četvrtak, 24. travnja 2014.

Rezano cvijeće

Zapravo prava tema je kako produljiti svježinu rezanom cvijeću. Bitno je omogućiti dobro upijanje, kroz sitne kapilare, te tako produljiti trajanje i život, biljkama koje mogu imati drvenastu stabljiku, nekima koje ispuštaju mliječ ili su obične zeljaste biljčice.Objasnit ću logiku, za koju mi nikad nije bilo jasno, zašto je vrtlari ne koriste.
      Ruže, jorgovani i slične biljke s drvenastom peteljkom rado postaju visećih vrhova. Znamo da nije stari buket, ali izgleda mlohavo čak i kad im promijenimo vodu. U tome pomaže vruća voda. Ona naime sadrži manje kisika pa se ne događa truljenje koje je u hladnoj vodi ubrzano. Znamo i da se voda brzo zamuti, a dobije i ružan miris, a kad izvučemo peteljku vanjski dio, kora, odvaja se od ostalog djela. Ona je zapravo ta koja najprije istrune, po kojoj se voda muti i dobije miris.
         To možemo spriječiti tako da dio peteljke koji dolazi u vodu nekih 5-7 cm ogulimo. Tada neće imati što truliti. Ostatak drvenastog dijela po dužini zarežem samo na pola. Tako povećamo moć upijanja, jer otvorimo više sitnih kapilara. Kad još to sve gurnemo u vruću vodu, oko 45 stupnjeva biljka se jednostavno napije i postane svježa. Nebrojeno puta sam tako osvježavala već viseće cvijeće, koje je tada izgledalo kao da je netom ubrano. Za dva sata si može povući vode i uspraviti se. Ako se to ne dogodi možemo promijeniti vodu, naravno, opet vruću. Ako je slučaj malo teži možemo alu folijom pridržavati, odnosno poduprijeti, omotati cvjetnu glavicu. Time ćemo olakšati uspravljanje, pogotovo ako je peteljka već lagano prelomljena.
       Za sve druge biljke zeljastih formi bitni su oštri rezovi. Najzgodnije je da to napravite na dasci. Donje listove maknete, a sve što možete oguliti ili makar samo malo ostrugati, napravite to. Onemogućiti čete propadanje i truljenje i neugodan miris. To je dovoljno napraviti jednom. Poslije samo dodavajte vodu jer će biljke to sve brzo potrošiti.
        Narcise, tulipane i ostalo cvijeće koje ispušta mlijeko,te one sa šupljom stabljikom nakon reza zacrnimo iznad svijeće.( karboniziramo). Isto tako, 5-7cm peteljke koja će doći u vodu. Dok radimo taj postupak dobro je cvjetove i ostak stapke omotati papirom.
          To su jednostavne tehnike, koje nam pružaju zadovoljstvo, kad ih jednom iskušamo i usvojimo. Ja vam želim da uspijete i da tome poučite svoje prijatelje i poznanike.

   

Nema komentara:

Objavi komentar