subota, 11. svibnja 2013.

Rahlost

     Bavimo li se time, rješavamo većinu problema koji nam u proizvodnji bilja mogu otežati rad.

      Sve to ustvari ima podlogu u prethodnim postovima, ali da što više približim rješenja progovaram o isključivo ovoj temi. Svi poljoprivrednici se trude izorati zemlju. Pri tom je zahvatu okreću, zaranjajući plugom. Nekad su tako radili naši stari  Nema tu neke greške, samo, zaboravljamo, da su  naši stari podooravali stajnjak, jednom godišnje, od jedne ili par životinja. Njima je to bio jedini "teži" zahvat. Pri tome je težina konja najviše 1tonu ili koju stotinu kg više za one teže konje. Danas se sve radi traktorima koji ipak kotačima sabijaju kuda prolaze, za vrijeme dok oru, tanjuraju, siju, prskaju, ubiru.
    Znači prolaze često, pa često i sabijaju zemlju. Težina laganih traktora je oko 1- 1,5 tona, a težih 2,5 plus priključci. Pogotovo ako je težak svojom težinom dodatno pritišće tlo. Uzmite u obzir  da su ostaci s farma prečesto dostupni, da se stavljaju na zemlju nefermantirani, prečesto, da se k njima dodaje i umjetno gnojivo,  koriste zaštitna sredstva, jer ovakvi postupci zahtijevaju njihovu primjenu. Kako ćete inače zaštiti krumpir od zlatice nego da prskate, jer ako  radite sve što sam nabrojila nema vam druge. Naši su stari okretali zemlju, jer nisu znali za bolje.
       Danas se zna da okretanjem tla mikroorganizme stavljamo na dubinu u kojoj su oni nedjelotvorni. To znači da nema načina da se razgradi unijeti stajnjak, kako bi bio dostupan u obliku hranjiva, a istodobno dovodi do oboljevanja nasada. To se  događa zbog  postojanja nerazgrađenih materija  koje smo unijeli i zbog nedostupnosti određenih materija koje biljka treba da bi zdravo napredovala. Pogotovo je nezdravo unošenje gnojiva s farma u bilo koje doba godine. To je pogodovalo razvoju novih vrsta bakterija koje preživljavaju na povrću i sl., a koje mogu biti opasne za ljudsko zdravlje.
    To je kotač u jednom smjeru, u kojem zavrtimo, a zaboravljamo da možemo i u drugom. Na takvom tlu izrastu nezdrave biljke koje iza sebe ostavljaju nečisto tlo, a stanje se stalno pogoršava, jer se rade pogrešni postupci. u krivo vrijeme, s krivim materijalom i nikako da izađemo iz takve dubioze. Sve više oranja, više zaštite, više benzina, više kredita, što zajedno daje skupe i nekvalitetne proizvode koji kad ih jedemo uzrokuju zdravstvene probleme  za koje opet treba novaca. Tako u nedogled. Vratimo se nazad.
     Umjesto pluga uzmite podrivač. Tako ćete dodati zrak u tlo što je često puta najveći okidač zbog kojeg odlučimo primjeniti taj zahvat. Umjesto neprerađenog stajnjaka biljkama servirajte kompost. Time im dajete gotovu hranu u najgornji sloj od 10-15cm. Neka tamo ostane. Biljka će tada  svojim zdravim razvojem stvoriti snažan korijen, na kojem će se razmnožavati životinjski svijet koji mora postojati kako bi tlo bilo živo. U njemu će se tada uspostavljati vodno -zračni režim, jer će korijen svojom snagom prodirati u dubinu iz koje će crpiti i vodu i hranjiva, a usput će mrviti  tlo. Tamo će ostati i kad uberemo plodove i svojom materijom stvoriti podlogu za sljedeću kulturu. Nikako istu, jer tako osiguravamo dobar razvoj nasada sljedeće sezone. Znači obavezan plodored u kojem svaka biljka sljedećoj, svojom zaostalom materijom u obliku korijena u raspadanju ostavlja "nešto" što pogoduje razvoju sljedećeg nasada.
     Kad budete ovako postupali nećete svaku godinu započeti s zasijavanjem kulture u tlo u kojem već postoje razvijene bolesti, štetnici, tlo koje je iscrpljeno baš onom materijom koja je ključna za određen nasad i kojem treba dodatan poticaj (kemija) da bi napredovala. Prestanite silovati zemlju. Zavrtit će te u drugom smjeru, boljem.
Ako je zemljište okrupnjeno nemojte zaboraviti na ptice, krtice, trčke, guštere i ostale divlje životinjske vrste. Tada ostavite nekih 6 m divljeg neobrađenog terena, jer sav taj živi svijet je  potreban u životinjskom lancu kojeg stvarate svojim radom. Tako će se stvoriti prirodna ravnoteža. Ponekad kad je prostor manji, imajte barem uvjete za ježa. Ne zaboravite, ako ćete saditi iste kulture imat ćete najezdu nametnika one kulture koja je prečesto zasijavana, jer će im sama kultura  omogućavati da se oni razmnože.
Samo mudrošću  ćete preskočiti kemijske dodatke, a istovremeno stvarati zdravo i rahlo tlo. Znači istovremeno djelujete na sve aspekte,odjednom.Samo tako se može naprijed.
Ovakvu strukturu, kakva se vidi na filmu, smijemo podržavati samo u svrhu gradnje.

      Postoji još jedan problem kod teških traktora, jako velikih površina gdje se sve radi njima. Tu isto možete izaći iz okvira standarda i učiniti čuda. Evo kako;
Osigurajte prolaz kotačima po jednom te istom mjestu. U tu svrhu mogu se staviti i tlakavci,(samo za prolaz kotača velikih traktora) ili taj prostor redovito kosite tokom sezone, ako sve radite ručno  a tim materijalom nakon što ga prosušite malčirajte. Možete nasad malo gušće posijati, jer ćete prozračnost dobiti na svaka 2m, koliko je otprilike razmak između kotača. Tako si osiguravate mehaničku tj olakšanu obradu, a čuvate tlo. Dobro je stavljati i potkulture, koje čuvaju tlo od evaporacije tj pretjeranog isparavanja zemlje, a  ujedno se mogu nadopunjavati na glavnu kulturu, da vrše zaštitu od nametnika, no o tome poseban nastavak.
       Rahlost je jako bitna vrijednost tla, na koju utječu razni prirodne pojave, ali i zahvati koje obavljamo, zato razmislite kakve postupke primjenjujete na svojoj zemlji.Na prirodne pojave se ne može utjecati, ali zato se može donositi odluke koje će bitno popraviti strukturu, a time i stanje zemlje.  Dajte šansu prirodi i učite od nje, jer ona daje prekrasne primjere.
        

Nema komentara:

Objavi komentar