subota, 23. ožujka 2013.

Prirodne metode

     Živim po sistemu bolje spriječiti nego liječiti, jer kako kaže i dr. Oz; "...netretirane biljke sadrže više antioksidansa da bi se same lakše borile protiv nametnika i bolesti, pa zato i mi od njih dobijemo kvalitetniju materiju..."
Prvo plodovičasto povrće 2012.
Tako, dobro ste razumjeli. Ne koristim nikakve gotove preparate za zaštitu bilja.
Koristim se čajevima, preventivno najčešće, a ako ipak bolest  nadjača nasad, opet su tu biljke i moje ruke koje s ljubavlju i strpljivošću kombiniraju sve raspoložive metode. Tu se ubraja mehaničko uklanjanje, branje ili  lovljenje (puževi), tretiranje koprivom(Urtica dioica), preslicom(Eqisetum arvense), kamilicom(Matricaria chamomila), gavezom(Symphytum officinale), stolisnikom  ( Achillea millefolium), odoljenom( Valeriana officinalis), koje su uz hrastovu koru(Quercus nigra), biljke od kojih se izrađuju bio-dinamički pripravci.
Osnažujem ih zdravom i prilagođenom obradom tla, koja uz plodored osigurava svu materiju za zdrav napredak.

: Smokva svojom krošnjom
stvara hlad ali skriva i plodove

     Vi birate što s čime posaditi, a monokultura u prirodi ne postoji. Biljka biljci može stvarati sjenu, naravno i nama. Naš stambeni prostor zaštitimo od prevelikog zagrijavanja listopadnim biljkama posađenim tako da se zidovi manje zagrijavaju. Listopadnim, da, jer zimi i u  prijelaznom razdoblju nam treba Sunca. Učimo od predaka, ukrasimo balkone, stopimo se s prirodom, ionako smo dio nje, a najbolji smo kad ju poštujemo. Način stanovanja određuje što posaditi, jer na male okućnice je neprikladno saditi velika  stabla. Tu nam pomažu pergole i penjači. Možete biti mudri i spojiti ugodno i korisno, pa saditi jestive penjače, poput mahuna ili meksičkog krastavca. Nema mjesta kamo se penjač ne može uskladiti.  Sadite ga dalje od objekta. Pustite ga da se penje po privremenom  potpornju da dosegne masu, zrelošću, da  otvrdni grane i onda kad ga povučete tamo gdje ga želite,bit će sam sebi potporanj. Naravno što bolju podlogu osigurate, bolje će uspijevati. 70cm×70cm×70cm, bit će dovoljno duboka jama, ako je teren zdrav bez kamenja, a inače može i dublje. Zreli kompost stavljamo, ali količinom  ovisno o tome što sadimo. Jednogodišnje biljke su tu nježnije i zahtjevnije od jedne glicinije.   

Nema komentara:

Objavi komentar