srijeda, 27. ožujka 2013.

bio-vile

     Neka Vam osnova obrade zemlje budu bio-vile. Ne okrečite zemlju. Ja tako radim već 30 godina, a tlo je izuzetno rahlo.  Pustite glistama da Vam pomažu, samo zabodite što dublje s njima u tlo, malo ih pomičete naprijed nazad, da zrak uđe u tlo. Neka to budu baš bio-vile koje će to obaviti na dobroj dubini. Osim toga čvršće su za taj zahvat. Uklonite korov, oblikujte gredice, razmrvite grude i spremno je za sjetvu ili sadnju.
bio-vile i njihova dubina
     Jako je dobro to raditi po "Mjesečevom sjetvenom kalendaru". On j velika pomoć u odabiru  trenutka  kad nešto raditi. Kad je Mjesec najbliže Zemlji, najbolje je izbjegnuti svaki zahvat. Ako ste baš jako znatiželjni, možete isprobati, da dio istih biljka sadite kad je mjesec najdalje i kad je najbliže Zemlji.
Tu prirodnu metodu sam dugo zaobilazila, ali jednostavno, čim sam se više opirala, potreba za njom postajala je veća.
Sad slijedim upute iz bio-dinamičkog kalendara i uspjeh nije izostao.
Ima još jedna važna stvar. Kod proljetne obrade, kad uklonite korov, prije sjetve ili sadnje preporučujem da uz poštivanje kalendara, pričekate s sjetvom nekih 10 dana.. U tom će periodu sjeme i korov koji je dobio impuls krenuti s rastom, ispreplest će se mlado korijenje i dovoljno ga je izvući, lagano pograbljati, da nam ostane čišće tlo. To je osobito bitno kad sijemo sitno sjeme. Rad s vilama nije fizički zahtjevan posao, jer svojom težinom, bez grbljenja zapiknemo alatku u zemlju. Izvučemo ih van te tada na malom razmaku ( 10-tak cm) ponovimo postupak. U konačnici kad  to ponavljamo po čitavoj gredici dobijemo dobro prozračeno tlo bez miješanja slojeva. To je važno jer mikroorganizmi imaju svoju dubinu na kojoj se nalaze i ne mogu djelovati na večim dubinama. Kopanjem se postiže miješanje slojeva i onemogučava se rad mikroorganizmima, koji su važni u razgradnji organskih gnojiva. Zreo kompost je najbolja prihrana i on se unosi vrlo plitko do 10-tak cm, najviše.Dobro ga je stavljati oko korijena presadnica kod same sadnje.


bio.-dinamički kalendar
     Na mom tlu, kad bi mu prije obrade (pokusno) odstranili površinski 5-10cm zemlje našli bi gusti splet većih i manjih rupica,  To je znak prisutnosti glista. Na njemu nema pokorice. Voda pri zalijevanju nestane, tako da na jednom mjestu možete izliti cijelu kantu i ništa se neće vidjeti na površini.. Zato je potrebno ozračiti tlo, prekinuti te njihove kanaliće, ali opet ne ih spriječiti u radu. To postižemo tako da ne preokrečemo zemlju. Važno pomagalo u vrtu je daska po kojoj gazite kod obrade, da bi rasporedili vlastitu težinu, nježno zalijevanje (ruža) ili ako možete kap po kap. Ima jedan dobar način s podignutim spremnikom, koji omogućuje da je voda ugrijana i lagano teče. To je način da treniramo vlastitu strpljivost, jer bez nje ništa nema u vrtu. Želim svima sretan Uskrs, dobru i plodnu sezonu, te da nam što prije počne. Nabavite i neke druge knjige koje će vam pomoći da bolje razumijete prirodu. Jedna je "Tajni život tla", koja je rezultat skupine sljedbenika Rudolfa Steinera, a druga "Tajni život biljaka". Mali priručnik koji je mene potakao ovako raditi još prije 30 godina je "Moj bio-vrt" od Marije Omahen .







Nema komentara:

Objavi komentar