petak, 12. travnja 2013.

Iskustvo s visokim gredicama

     Najbolje vrijeme za izradu visoke gredice je u jesen, no ako ipak od obrezivanja voćaka imate materijala, možda odlučite to napraviti sada u proljeće. Dakle to je još jedan način kako iskoristiti dobiveni materijal, očistiti okućnice, vrtove, voćnjake, polja i ostale prostore gdje nam može izrasti hrana. Umjesto da trošimo na benzin, odnosno odvoz nepotrebnog materijala, želim da shvatite kako je to zapravo vrlo vrijedan materijal, poželjan. Ni u kom slučaju nemojte se bojati biljnih  bolesti, jer na takvim hrpama, kompaktnim, dobro složenim, potičete procese razgradnje, baš zato jer slažete hrpe koje postižu za samo nekoliko dana, određenu temperaturu 50 - 70 stupnjeva C. To je već prirodna pasterizacija. Na taj način  mudrim potezom, jednim, zadovoljite više stavki.
       Dakle, očistite prostor, omogućite stvaranje zdravog supstrata, svjesno djelujete  ekološki jer omogućavate razmnožavanje svih vrsta razgrađivača, progresivno pomažete prirodi i jačanju lanca prehrane kako onih najnižih bića do nas samih. Na takvim gredicama možemo prije sijati i saditi jer se iskorištava temperatura tla koja se na takvom mjestu stvara, što je poželjno za klijanje. U tom slučaju hrana puno brže raste i sve brže prispjeva. Vodu možemo dodati, što je često i nepotrebno jer nam učestalih padalina u tom razdoblju ne nedostaje. Ljeti će to biti važnije.
       Pa krenimo! Položaj neka bude sunčan, a zbog dnevnog kretanja Sunca, gledajmo da bude jednako obasjana sa svih strana. To znači da ju postavite u smjeru, dužinom sjever-jug. Tada će podjednako imati Sunca, pola dana s istoka pola dana sa zapada. U protivnom bi se dogodilo da je jedna strana obasjana stalno a druga uopće, jer visokim gredama stvaramo efekt brda. Označimo teren širok 1,2 - 1,5 m, dužinom koliko želimo, možemo, trebamo, imamo materijala i počnemo slagati sve što nam je na raspolaganju, do nekih 70 cm u visinu. Bitno je stvoriti kompaktne slojeve. Najdonji sloj je i najkrupniji materijal koji ne želite ili ne trebate za loženje, pa ga ovdje možete upotrijebiti (krupnije grane voćaka, dijelova debla).Gotovo da nema granice u krupnoći ako ih nemate kamo bolje iskoristiti. Na to dolaze grane manjeg promjera, onda sitnije grančice, sve u slojevima, gusto složeno sa što manje zrakopraznog prostora, po 10-20 cm debljine, već kako čega ima dostatno. Na to stavimo ostatke trava, pampas npr. kukuruzovina, slama, nepotrebno sijeno, lišće, otpaci iz kuhinje, napola obrađen kompost u kojem mogu biti manje količine životinjskog gnoja. Kokošji je jako vruč .Njega dodajemo doslovno u tragovima.

Davno skupljana arhiva iz časopisa
     To sve inače stvara kaos u našoj okolini, a kad je ovako u hrpi tada je izuzetno vrijedna tvorevina. Ja stavim i daske uzduž grede s obje strane kako mi sipak, kompost, pomiješan s zemljom koji stavljam na kraju, ne bi padao s hrpe. Svaki sloj slobodno polijete i gazite, da bude što kompaktniji, ali zadnji nipošto. U njega sijete i sadite i mora ostati rahli.Dakle doslovno trebaju nastati slojevi i materijal se ne smije miješati, što posebice važi za zemlju koju stavljete posljednju. Odnosno sloj busena trave preokrenut korjenjem prema gore spriječit će prodiranje kompopsta i zadnjeg rahlog materijala u donje slojeve To znači da  skinemo 20 cm najgornjeg sloja, stavimo u stranu, a upotrijebimo ga okrenutog s zemljom prema gore, tik prije najfinijeg sloja. Iskoristi se sve i to na pravi način.. Napravite li sada visoku gredu, ove ćete sezone moći u nju posaditi buče, jer njima neće smetati nedovoljno razgrađen materijal.Napravimo li visinu od 70 cm sljedeće godine možemo očekivati da će se sniziti barem za 20 cm. Sagorjet će i postati podatno za uzgoj svih drugih kultura. Izbjegavajte saditi jedino jagode, jer njima izuzetno smeta nerazgrađen materijal. Veće i snažnije biljke smještajte na vrh, a u redovima sadite ostale kulture, znači kombinirajte povrće kako bi prirodno jedno drugo štitilo od nametnika.
      Npr. mrkva s lukom, kupus s rajčicom, patliđan i krumpir s hrenom, krastavci s borečom. Ne zaboravite i tagetes( kadifice), jer čuvaju nasad od nematoda. Čičoka u visokoj gredi naprosto bude fenomenalna. Igrajte se i sadite što je ovdje puno lakše s obzirom da se ne sagibamo kao na ravnom terenu. Možemo sjediti na terapeuskoj lopti ili  malom stolčiću i obaviti sav posao s užitkom. Kad jednom probate visoku gredu uvijek čete željeti tako uzgajati svoju hranu. Ovdje nema kopanja, štihanja teških alata i slično.Treba samo sjeme, presadnice, ruke i strpljenje. Malo češće zalijevanje je poželjno a onda možete i češće doći i uz čavrljanje, rukama obaviti pljevljenje sjetvu i sadnju. Da ne zaboravite uživati i promatrati, jer na ovakav način to je zagarantirano. Na ovaj način povrće je snažnije, vrlo bujno raste, bude vrlo tamnozeleno. snažno kao naše zdravlje nakon konzumacije.Na takvoj gredi uzgojit ćete najljepšu rajčicu, papriku, kupus, ma, sve s najboljim odlikama, kao ono kad iz komposta izniknu iznenada najljepše presadnice, jer je najjače sjeme dobilo toplinu i potrebne uvjete za nicanje. Prekrasno!
       Takav prirodni proces, razgradnje organske tvari, uz puno topline potićemo na visokim gredicama. Kad to obogatimo ručnim zahvatima, dobijemo vrhunsku hranu i užitak. Provjereno je  i funkcionira, najmanje 3 do 5 god po jednoj gredici, ovisno koliko grub materijal ste koristili. Kad se izravna s okolnim terenom možemo ju rasformirati i s dodatnim materijalom opet iznova složiti. Sav razgrađen kompost poslužit će za najfiniji najgornji sloj i tako ponavljamo postupke, a svaki puta s sve više iskustva.
        Znači gredica je formirana ima svoj oblik, početak, kraj i bridove. Tako oblikovana ona je lijep prizor. Po njoj ne gazimo, nego imamo stazicu tik uz nju, odnosno ako ih je više, između njih. Možemo ju održavati motikom ako baš tako volite, međutim jako je lijepo razastrti neki materijal. To mogu biti kupljene kore, šljunak, slama, a isto tako možemo samo redovito kositi travu Takav materijal spriječit će rast korova, smanjiti isparavanje vode iz tla, omogućiti lakši pristup, a estetski biti vrlo upečatljiv prizor.
       Posve krajnji rezultata koji ovime dobijemo je ljepota i zdravlje uz ugodu na svim razinama, uz najmanji trošak i najmanje fizičkog rada. Tako je  jednostavno, dobro i lako.
     . 

Nema komentara:

Objavi komentar