subota, 6. travnja 2013.

Pomognimo si glačalom

     Rano u proljeće kad sijemo biljke poput buča, paprike, rajčice, kad nam je potrebno toplo tlo, a nemamo klijalo, možemo se poslužiti glačalom i sami napraviti priručno klijalo. Evo kako:
Potreban nam je metalni pladanj (posuda za pečenje kolača), kutija iste veličine u koju ćemo ga smjestiti. Ispod njega stavimo glačalo koje okrenemo tako da grije prema gore, zaglavimo ga u primjerice mrežu za pečenje "pomes fritesa", oko toga ciglu ili siporeks, koji će držati taj pladanj da bude čvrsto. U pladanj stavimo pijesak, koji ćemo stalno vlažiti. Na pijesak se slažu posudice sa zemljom, u koje sijemo biljke. Iznad pokrijemo staklom, da nam mladice imaju svijetla. Isto tako treba biti dovoljno visoka kutija kako bi isklijale mladice  imale dovoljno prostora rasti u visinu. Praktičnije je sijati u četvrtaste posudice radi iskorištenja prostora. Stavite natpis, može i datum sjetve, da se ne zbunite.

Malo žice ili mrežica iz kuhinje pomoči će da ju učvrstite
     Tako ste dobili toplo klijalo. Termo-stat postavite na minimum. Prije sjetve ugrijete sve zajedno s zemljom i izmjerite visinu temperature 22-24 °C. Isto tako glačalo ne mora ispod dodirivati pladanj, kako ne bi bio prevruće. Time isto reguliramo temperaturu u klijalu. Vodite računa da klijalo nije na suncu kako u njemu ne bi varirala temperatura. Kad su jednom dobile prve listove, nije ih dobro i dalje tu uzgajati, da ne bi bile izduljene i slabe. Treba im temperatura 15-20 °C, za optimalan rast, po mogućnosti i sunca, s kojim smo oskudni ove zime. Tada ih se može preseliti u kutiju od stiropola, onaj sandučić za transport riba u ribarnicu, a preko stavimo staklo. Unutra može biti uz pomoć sunca i svijetla i vaših ruku, ugodno za biljke. ko je na suncu, povisit će se temperatura, tako da vodite računa tada prozračiti. Ako to ne činite stvarate mikroklimu za razvoj  gljivica, koje uzrokuju bolesti. Polegnuće je često u toj ranoj fazi. Isprobajte položaj prije sjetve, bez obzira na to da li ćete klijalo držati u zimskom vrtu, lođi, veži, vani uz južni zid i slično.

Sloj pijeska je oko 2-3cm, koji stalno održavanu vlagu
isparava u prostor kutije tj. kondenzira na staklu
     Bitno je osigurati dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu. Napominjem da će ona varirati i u grijanom (glačalo) i u negrijanom (stiropol) klijalu, ako je držite na mjestu dostupnom suncu. Istovremeno ono je neophodno, jer će biljke biti jače, tako da bez ruku i termometra ništa. Potrebna je stalna briga i nadzor. Praksa je pokazala da to dobro funkcionira. Isplati se potruditi i nije važno sadimo li  male presadnice u vrt, ako su čvrste, s dobrim korjenovim sustavom. On će biti odličan temelj kojim će biljka crpiti hranjiva u kasnijoj fazi rasta. Ovo je klijalo iz kućne radinosti za male vrtlare, koji uzgajaju radi opskrbe kuhinje vlastitim povrćem. Znači imamo dva klijala. Jedno je s glačalom, a drugo je od stiropola, radi izolacije, odnosno da se biljkama osigura zaštita i konstantna temperatura u ranoj u fazi rasta.
Kutija se navlaži tako da kontakte
stavimo van kutije
     Na slici desno vidi se kabel od glačala izvučen iz kutije. Tako ju uz pomoć produženog kabla stavljamo tamo gdje će za biljke biti dovoljno svjetla. Vlagu osiguravamo tako da zalijevamo na sam pladanj. Tokom rasta trebat će zalijevati i same posudice s sjemenkama, jer one kad dobe uvjete potroše vodu. Nikad nemojte šokirati mladice hladnom vodom. Neka bude ugodna za ruku i pod laganim mlazom. Nemojte rositi. Neke biljke to uopće ne vole. Ako imate spretnog majstora može umjesto kartonske kutije biti drvena, koju čete koristiti svake sezone nanovo. Ja sam pokazala kako se snaći s onim što nije skupo i uvijek je dostupno.

Sandučić od stiropola







     Lijevo je bilje s prvim pravim listovima, po kojima je prepoznatljivo što smo sijali. U tom se prostoru stvori mikroklima kao u stakleniku,jer se pokrije staklom. Mi smo zaduženi za provjetravanje, onda kad to vrijeme dozvoljava.
Moramo voditi računa da to bude onda kad je okolna temperatura viša, kako ne bismo prehladili nejake biljke.
Ovo je blog za ljude s dobrom voljom, ograničenim financijama i bez iskustva.

Nema komentara:

Objavi komentar